Excel, Word vb.Office Dosyalarında Eski Tarihe Geri Dönme

Merhaba,

Yoğun tempoda Excel, Word, Access gibi Microsoft Office® uygulaması kullanıcılarının, dosyalarının bozulduğu veya belirli kısımlarının silinmesi durumunda önceki bir tarihe nasıl geri döndürüleceğini makalelerim içine almak istedim.

Tabi ki uzun mesailerle belirli kıvama getirdiğimiz, içine veriler yığdığımız dosyalarımızın bozulmasını veya içeriğinin silinmesini istemeyiz. Peki başımıza bunun gelmesi durumunda ne yapacağınızı düşündünüz mü? Gelin birlikte bu konuyu masaya yatıralım.

Microsoft Windows®‘un 8’inci sürümünden sonra eklediği ‘Dosya Geçmişi’ özelliği sayesinde dosyanızın önceki sürümlerine dönmeniz mümkün. Burada işletim sisteminin izlediği iki yol var.

Dosya Geçmişi

Birincisi;

İşletim sistemi bu yedekleri Sistem Geri Yükleme Noktası‘nda tutmaktadır. İşletim sistemimiz ‘Sistem Geri Yükleme Noktası’ dosyalarını aktif sürücüler içindeki ‘System Volume Information klasörü içerisinde saklamaktadır. Bu dosyalar sistem dosyası olarak işaretlidir ve ancak ‘Klasör Seçenekleri’>’Görünüm’ altındaki ‘Gizli dosya ve klasörleri göster’ kutucuğunu işaretlenerek ve ‘Korunan işletim sistemi dosyalarını gösterme’ kutuğunun işareti kaldırarak görüntülenebilir. Tabi geri yükleme yapmak için bu yolu kullanmayacağız,

Bu yararlı servisi, Geri Yükleme Noktası Oluşturma’yı aktif hale getirmek için ‘Başlat’ menüden veya ‘Denetim Masası’>’Kurtarma’ kısmına giriş yapıp yönergeleri uygulamanız gerekmektedir.

İkincisi ise;

Bilgisayarınıza bağlı ikinci harici hard disk, flash disk gibi bir depolama aygıtı veya ağda belirleyeceğiniz bir konum üzerinde dosyalarınızın yedeklenmesi üzerinedir.

Dosya Geçmişi

Dosya Geçmişi

Her iki sistemin kendine göre avantajları-dezavantajları olabilir. Örneğin, harddiskinizde yeteri kadar yer yoksa birinci yöntem canınızı sıkabilir.

Performans ile ilgili de kısa bir yorumda bulunalım; Geri Yükleme Noktası Oluşturma veya eski bir tarihe geri dönme zamanlarında, diskiniz hem okuma, hem yazma işlemi yaptığı için işlemler biraz zaman alabilir. Bu gibi durumlarda son yılların en güzel teknolojilerinden -maliyetleri düşmüşken- katı disk (SSD / Solid State Drive) kullanmanızı tavsiye ederim.

Sevgiler,
Umut Sancar

1980 doğumlu. İktisat mezunu. Programlama ve teknoloji sevdalısı, ticari yazılımlarla ilginenen, karikatürcü ve hiphopsever.

Bana yaz

Bana merak ettiğin şeyleri sorabilirsin. İlk fırsatımda yanıtlayacağım.